Karpaltunnelsyndrom, slut med smerter!
Karpaltunnelsyndrom: Hvordan en 90-årig patient blev smertefri
En 90-årig patient har lidt af stærke smerter i sin venstre arm i seks måneder, som især var værre om natten. De første tre fingre blev følelsesløse og prikende, og smerten strålede ned i armen. I de sidste seks uger blev symptomerne gradvist værre. Om dagen var smerterne mindre, men om natten var de næsten uudholdelige. Sammenhængende søvn var ikke længere muligt. Især i langfingeren var smerten så intens, at bevægelse og svingning af armen nogle gange kunne lindre det.
Hendes huslæge diagnosticerede et karpaltunnelsyndrom og ordinerede en skinne til stabilisering, fysioterapi og ibuprofen. Men på trods af disse foranstaltninger blev symptomerne ikke bedre. Patienten ønskede ikke at blive opereret på grund af sin høje alder.
D
Hvad er karpaltunnelsyndrom?
Syndromet opstår, når medianusnerven i håndleddet bliver klemt. Denne nerve løber gennem karpaltunnlen, en smal kanal i håndleddet. Hvis denne tunnel bliver indsnævret – f.eks. på grund af gentagne bevægelser eller inflammation – kan nerven blive klemt og forårsage ubehagelige symptomer som følelsesløshed, prikken og smerte.
Symptomer på karpaltunnelsyndrom
- Følelsesløshed og prikken i de første tre fingre
- Smerter, der stråler op i underarmen
- Svaghed i hånden, som gør det svært at gribe ting
Behandlingsmuligheder
Skinne og hvile: I starten anbefales det ofte at bruge en skinne til at skåne håndleddet. Denne foranstaltning hjælper ved lette tilfælde, men er ofte ikke tilstrækkelig ved sværere symptomer.
Medikamentel behandling: Anti-inflammatoriske lægemidler eller kortisoninjektioner kan midlertidigt lindre smerter, men de behandler ikke årsagen til trykket på nerven.
Kirurgisk behandling: Hvis konservative foranstaltninger ikke hjælper, anbefales ofte en operation for at udvide karpaltunnelen. Denne indebærer dog risici som nerveskader, infektioner og mulighed for tilbagevendende symptomer.
Alternativ behandling: Neurovegetativ terapi
Neurovegetativ terapi er en mild og helhedsorienteret behandlingsmetode til smertelindring og funktionelle lidelser som karpaltunnelsyndrom, som fokuserer på at regulere det autonome nervesystem. Dette nervesystem styrer mange automatiske kropsfunktioner som blodcirkulation og reaktioner på stress. Når dette system er ude af balance, kan det føre til kroniske symptomer som karpaltunnelsyndrom.
I neurovegetativ terapi kombineres osteopatiske teknikker med en speciel form for moderne akupunktur. Målet er at genskabe balancen mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Det sympatiske nervesystem reagerer ved stress med øget aktivitet, hvilket kan hæmme blodgennemstrømningen – en mulig årsag til syndromet.
Neurovegetativ terapi bruger osteopatiske teknikker til at løsne spændinger og fremme blodcirkulationen. Derudover stimuleres specielle akupunkturpunkter på huden, som hjælper med at regulere nervetonen og aktivere det parasympatiske nervesystem, som er ansvarligt for afslapning og heling.
Behandlingsforløb for patienten
Ved undersøgelsen af patienten blev flere problemer identificeret: en bækkenforvridning, blokering i korsdelsleddene og brysthvirvlerne samt en forskel i benlængde. Disse blev behandlet med osteopatiske teknikker. For at genoprette balancen i det autonome nervesystem blev Atlas-terapi efter Arlen anvendt. Specifikke akupunkturpunkter på huden blev også behandlet for at støtte helingsprocessen.
Allerede efter den første behandling oplevede patienten en 50 % reduktion i symptomerne. Efter fem yderligere behandlinger var smerterne og symptomerne helt forsvundet. Patienten kunne igen sove uforstyrret og havde ikke længere følelsesløshed i fingrene.
Konklusion
S
Neurovegetativ terapi viste sig at være en mild og effektiv alternativ behandling for karpaltunnelsyndrom. Ved hjælp af osteopatiske teknikker og akupunktur kunne det autonome nervesystem harmoniseres, og symptomerne blev effektivt lindret. For ældre patienter, der ikke ønsker operation, tilbyder denne metode en værdifuld mulighed for smertelindring og heling.
Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding
LINKS:
Karpaltunnelsyndrom:https://de.wikipedia.org/wiki/Karpaltunnelsyndrom
DANSKE OSTEOPATER / www.danskeosteopater.dk
DAAO / Deutsch- Amerikanische Akademie für Osteopathie / www.daao.info
OIA / Osteopathic International Alliance / ?https://oialliance.org/
EROP / European Register of Osteopathic Physicians / www.erop.org
AAO / American Academy of Oteopathy / www.academyofosteopathy.org